Thursday 6 May 2010

Lemak / Fat

Apa itu Lemak?

Lemak membekalkan tenaga dan membantu penyerapan vitamin A,D,E dan K. Walaubagaimanapun, ia juga boleh memberi kesan kepada kesihatan sekiranya diambil secara berlebihan.

Jenis-jenis lemak:

1) Lemak tepu

Sejenis lemak yang akan menjadi beku dan keras dalam suhu bilik. Makanan yang kaya dengan lemak tepu boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah contohnya daging berlemak, kulit ayam, santan, keju, krim, minyak sapi dan aiskrim.

2) Lemak tak tepu

Sejenis lemak yang lembut dan cair pada suhu yang rendah. lemak ini tidak akan meningkatkan kolesterol dalam darah.

Terdapat dua jenis lemak tak tepu

a) Lemak mono tak tepu seperti kebanyakkan kekacang, minyak zaitun, minyak kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak bijian.
b) Lemak poli tak tepu seperti minyak kacang soya, minyak bijian, minyak jagung dan beberapa jenis ikan seperti salmon atau tuna.
Panduan Mengurangkan Pengambilan Lemak
  • Kurangkan pengambilan makanan berminyak dan bergoreng.
  • Gunakan hanya sedikit minyak dalam masakan dan pilih minyak yang berasaskan sayur-sayuran.
  • Kurangkan penggunaan santa dan ganti dengan susu rendah lemak.
  • Pilih bahagian daging atau ayam tanpa lemak dan buang lemak yang ada sebelum masak.
  • Hadkan penggunaan lemak seperti marjerin, mentega, minyak salad, mayonis dan krim.
  • Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti membakar, merebus, mengukus atau memanggang. Kurangkan menggoreng.
  • Serap minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak

Contoh Kandungan Lemak perlu diambil?

  1. sekeping roti canai = 10g lemak
  2. Sekeping roti naan = 7.6g lemak
  3. Sekeping roti telur = 13.5g lemak
  4. Sekeping karipap = 10g lemak
  5. sekeping burger daging = 30g lemak
  6. seketul ayam goreng = 20g lemak
  7. sepinggan mee goreng = 20g lemak
  8. sepingan nasi beriani = 15 g lemak
  9. 10cucuk sate = 19.6g lemak
  10. sepinggan nasi goreng = 25.1g lemak

Berapa banyak lemak perlu diambil?

Bagi dewasa normal, keperluan harian pengambilan lemak yang terdapat atau ditambah dalam makanan adalah sebanyak 9 hingga 13 sudu teh sehari.

Panduan pemilihan makanan yang kurang lemak

  1. kurangkan daging berlemak dan pilih daging atau ayam tanpa lemak
  2. kurangkan susu berkrim dan berlemak dan pilih susu rendah lemak.
  3. kurangkan makanan bergoreng dan pilih masakan kukus dan panggang
  4. kurangkan snek berlemak seperti kerepek, kek, biskut, kacang dan kuih bersantan dan pilih snek sihat seperti jagung kukus dan buah-buahan segar

Source: Uusan Harian, 5 Mei 2010

No comments: